Veiligheidsbril
Bij een extra bril denk je niet meteen aan een veiligheidsbril. Toch zijn er duizenden mensen die elke dag een veiligheidsbril dragen voor hun werk. En laten we ook de klussers thuis niet vergeten. Het zicht is een belangrijk én kwetsbaar zintuig en dat kunnen we dan ook het beste goed beschermen!
Gevaren voor oogschade
Een veiligheidsbril kan gevaren voor oogschade tot een minimum beperken. In het werkveld wordt er vaak onderscheid gemaakt in een 3-tal gevaren.
Optisch gevaar
kijken in fel licht, zoals lasers, infrarood en zelfs de zon. Hierdoor kunnen lasogen ontstaan.
Chemisch of biologisch gevaar
spetters van gevaarlijke stoffen, zoals zuren en gassen
Mechanisch gevaar
het risico waarbij kleine vaste deeltjes ,zoals stof of splinters in je ogen kunnen komen.
Bij een veiligheidsbril wordt veelal gedacht aan een oplossing voor de 3e variant. Dit is ook het ook grootse gevaar en gelukkig zijn er ook voldoende producten en merken op de markt beschikbaar om oogschade te voorkomen.
Producten en merken
Een veiligheidsbril is zo gekocht. Enkele bekende merken zijn:
- Bolle Safety
- Uvex
- Univet
- 3M
- Honeywell
De veiligheidsbril lijkt tegenwoordig best veel op een normale bril en het verschil zit dan vooral in de lenzen. Die zijn veelal van gehard glas of kunststof en bevatten extra opties, zoals een UV-filter, waterafstotende coating, kraswerende coating of anti-reflex coating.
Veiligheidsbrillen worden veelal aangeboden door bedrijven die ook bedrijfskleding verzorgen.
Veiligheidsbril op sterkte
Ben je brildrager? Dan heb je natuurlijk het liefst een veiligheidsbril op sterkte. Die worden veelal aangeboden door opticiens of door partijen die samenwerken met opticiens, zoals Hans Anders. Het maakt hierbij niet uit of je nu verziend of bijziend bent of dat je een veiligheidsbril met leesgedeelte wil. Een veiligheidsbril wordt speciaal op maat gemaakt met de perfecte correctieglazen.